Havre
Havre er den arten som gir mest igjen for moderat innsats i vekstsesongen. Samtidig er havre en meget god vekst å dyrke i omløp med bygg og hvete med tanke på sanering av sykdommer som overvintrer i jorda. Et økende problem med hønsehirse gjør dessverre arten mindre aktuell for noen dyrkere.
Norsk havreforedling har gjennom flere år hatt fokus på å få fram yterike sorter som er motstandsdyktige mot toksindannende fusarium.
Nye sorter kombinert med forbedret kunnskap rundt dyrkingsteknikk har løst mye av problemet, og norsk havre framstår i dag som kvalitetshavre både til mat og fôr. Havrens egenskaper som vekselvekst i et ensidig kornomløp er av stor betydning.
Ringsaker
Ringsaker har vært i markedet i flere år, og
har fortsatt sin andel av det tidlige havremarkedet. Sorten har bra stråstyrke, lavt skallinnhold og høy hektolitervekt. Selv med veksttid betydelig kortere enn de senere sortene, så ligger Ringsaker like bak avlingsmessig. Med bakgrunn i sortens tidlighet og avlingsnivå vil vi si at Ringsaker er en meget interessant sort som forgrøde til høstkorn.
Veksttid: 108 dager
Såmengde: 20-22 kg/daa
Ridabu
Ridabu har nå blitt vår største havresort. I gjennomsnitt for de siste årene har sorten ligget på topp avlingsmessig sammenlignet med øvrige havresorter. Ridabu er stråstiv og sykdomsmessig er sorten god. Den viser noe mottakelighet for DON og til dels HT2 og T2.
Veksttid: 111 dager
Såmengde: 20-22 kg/daa
Vinger
Vinger har litt kortere veksttid enn Belinda, og har i verdiprøvingen vist avlingstall på samme nivå. Den har langt, stivt strå, og sorten viser laveste legdeprosent blant markedssortene over år. Motstandsevnen mot fusarium er relativt god, og innholdet av mykotoksinene T2-HT2 og DON er lavere enn for de fleste sammenlignbare sorter.
Veksttid: 112 dager
Såmengde: 20-22 kg/daa
Nemesis
Nemesis betegner vi som en spesialsort i sortimentet ettersom sorten har motstandsevne mot havrecystenematode. Det er verdt og merke seg at sorten vil bli angrepet av nematoder om dette finnes, og således få redusert avling. Likevel vil den ikke oppformere nematoder i samme grad som andre havre-sorter. Den er derfor egnet når mengde av nematoder har kommet på et lavt nivå. For å sanere nematoder bør det dyrkes åkerbønner/erter/ oljefrø, etterfulgt av en nematoderesistens bygg-sort. Etter dette kan man dyrke Nemesis for å holde kontroll på oppformeringen. Sorten er mye lik Belinda rent dyrkingsteknisk, men ligger noe under Belinda i avling.
Veksttid: 116 dager
Såmengde: 22-24 kg/daa
Mo
Mo er vårt nyeste tilbud innen havre. Sorten viser gode avlingstall og har god motstandsevne mot havrebrunflekk. Den kan være noe mottagelig for DON, mens noe sterkere mot HT2 og T2. Stråstyrken er middels, og en god åker bør vekstreguleres. Sorten er under oppformering.
Veksttid: 110 dager
Såmengde: 21-23 kg/daa
Perttu (import)
Er en finsk tidlighavre, slik som Niklas. Perttu ligger i finske forsøk ca.5%over Niklas i avling, og ca.2% under Ringsaker. Perttu har kort, sterkt strå og viser lav legdeprosent. Mottagelig for bladflekksykdommer.
Såmengde: 18-20 kg/daa
Luukas (import)
Er en tidlig og yterik finsk havre med sterkt strå. Veksttid tilnærmet Perttu, litt over i avling. Sorten viser god styrke mot sykdom.
Såmengde: 19-21 kg/daa
Scotty (import)
Er "avlingsvinner" i Finland, og er av den sene typen, litt tidligere enn Belinda og ca.12% over i avling. Noe stråsvak, bør vekstreguleres. Mye brukt sort i Sverige også.
Såmengde: 19-21 kg/daa
Dyrkingsegenskaper havresorter
Rel. veksttid (dager)
0(108)
+2
+3
+4
Rel. avling
Østlandet 2020-2022
100(628)
108
104
103
Midt-Norge 2020-2022
100(497)
111
100
102
Dyrkingsegenskaper
Stråstyrke
6
5
8
7
Strålengde
6
7
7
4
Hl-vekt
7
5
5
6
Havrebrunflekk
5
4
5
5
1000-kornvekt
4
4
4
5
Skall %
5
5
6
6
Spiretreghet
8
5
6
4
Protein %
7
5
5
7
Fett %
6
5
6
5
DON-verdi
7
3
7
8
10 = bra, 1 = dårlig - Kilde NIBIO
Bruksegenskaper for beisa havre
Såkornet beises etter behov, og etter en tørr og varm sommer blir beisebehovet redusert i motsetning til situasjonen etter en fuktig sommer. Dette skyldes i hovedsak økte forekomster av fusarium i havrepartiene under fuktige vekstforhold. Strand Unikorn har bare ett beisemiddel som har effekt mot soppsmitten.
Ved behandling med dette preparatet får imidlertid havren en ru og trå overflate, noe som kan føre til utfordringer med utmatingen i såmaskinen. Brukerne oppfordres til å ta hyppige dreieprøver under såarbeidet for å kontrollere at kornet blir matet ut jevnt, og i korrekt mengde. Erfaringene viser at såmengden kan gå betydelig ned etter at såmaskinen har gått noen dekar.